Wat kun je wél veranderen?
Bijzonder zoals het soms loopt. Zo vertelde Lena me bij het eerste gesprek met haar: “Ik zeg altijd “ja” tegen elke opdracht die ik krijg. Want het voelt alsof ik me moet bewijzen. Dat ik alles extra goed moet doen.”
Ze komt uit Polen, maar woont intussen al ruim 10 jaar in Nederland. Ze heeft een aantal verschillende banen gehad, maar nooit een vast contract gekregen. En nu heeft ze een verantwoordelijke administratieve baan bij de overheid, maar nog altijd niet vast: ze werkt op payroll basis.
Het zal je niet verbazen dat Lena veel werkt, vaak ook langer dan nodig. De feedback die ze kreeg was dat de productie die ze levert te laag was, dat ze haar communicatie moet verbeteren en de Nederlandse taal beter moet leren.
Als ik haar vraag om iets te vertellen over haar leven, komt er een heel verhaal los. Een verhaal van beperkingen, knokken, burn-out, stress in haar gezin, zorgen over ouders en nog veel meer. Ze is moe van al die ballen hooghouden. Ze zou zo graag een vaste baan hebben, zodat ze zekerheid heeft over haar inkomen en de waardering krijgt die ze graag wil. Dat ze onderdeel wordt van het team.
De omstandigheden veranderen
In de gesprekken die volgen spreken we over de omstandigheden. Deze zijn wat ze zijn. Daar kan zij niets aan veranderen. Het is wat het is. Haar ouders wonen ver weg, ze heeft een zieke man in huis, haar baan is tijdelijk, enz. Allemaal omstandigheden waar we niet altijd invloed op hebben.
Maar ook altijd is er ergens ruimte voor die volgende vraag: hoe zou jij het willen? Wat is er nodig?
Uit haar verhaal blijkt dat ze het niet gemakkelijk vindt om te vertrouwen op de mensen om haar heen. Dat is ook uit haar levensverhaal gemakkelijk terug te halen en daardoor een logisch patroon geworden. Dus hoe kan ze weer vertrouwen krijgen? Door vooral te vertrouwen op haar eigen kompas. Op de manier waarop zij met haarzelf omgaat. En de beloftes die ze naar haarzelf toe doet ook echt uit te voeren. Zoals: goed voor haarzelf zorgen, gezond eten, jezelf serieus nemen, op tijd rust pakken, enz.
Pas als zij hierin volhardt, ontstaat er ruimte voor iets anders.
En dus is dat het stukje waar we op koersen. Kleine stappen, concrete acties. Ze mag van mij beginnen met een sticker op haar laptop: ‘goed is goed genoeg’.
Na een 8-tal gesprekken is het merkbaar dat er wat is veranderd. Haar leidinggevende spreekt zijn waardering uit naar haar over haar vorderingen. De teamleden zien haar veranderingen en merken op dat ze veel zekerder door het pand loopt, dat ze haar mening geeft en een standpunt inneemt. Geweldig!
Ze krijgt een vaste baan en ontdekt dat ze veranderbaar is, dat ze mee kan bewegen met haar omgeving en toch ook haar eigen mening mag laten horen. Ze heeft leren kiezen voor zichzelf en is daardoor van meer waarde voor de anderen. Hoe mooi is dat?
En in dit geval: het lag dus niet aan haar Nederlandse taalvaardigheden of aan haar inzet. Net zoals het bij jou niet ligt aan je gestotter, of je achternaam, of je manier van lopen, of het feit dat je niet meedoet met de vrijdagmiddagborrel.
Er zit altijd iets vast aan die gedachten waar het wél om draait. En als we het dáár over hebben, dan is de oplossing vaak dichterbij dan je denkt.
Wil je dat soort patronen leren herkennen, veranderen en gebruiken voor jezelf? Of wil je eens aan jezelf werken in een individueel coachingstraject? We hebben NLP-trainingen in kleine groepen maar ook 1:1 coaching. Kom gerust kennismaken tijdens de kennismaking: NLP-in-1-dag.