Wat is NLP?

NLP gaat over communicatie in de breedste zin van het woord. Zowel met anderen als met jezelf. Je kent het vast wel, die innerlijke stem die je motiveert of bekritiseert.

In NLP gaat het om, hoe wij de wereld om ons heen ervaren. Alles om je heen roept iets op in jouw hoofd. Dit wordt weergegeven in: een beeld, een geluid, een gevoel en een gedachte of mening.

NLP onderzoekt hoe mensen dat doen, en hoe dit het gedrag en jouw resultaten bepaalt.

NLP leren en toepassen, gaat over het ontdekken hoe jij de dingen doet die je doet en hoe je (indien gewenst) deze kunt veranderen. We hebben allemaal patronen ontwikkeld die op een bepaald moment goed werkten. Hoe reageer jij (communicatie en gedrag) op dat wat je waarneemt en hoe zou je dat effectiever of anders kunnen doen? NLP is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mindset en de studie van succes.

Geschiedenis

NLP bestaat uit een serie inzichten en technieken die voortgekomen zijn uit het bestuderen van succesvolle mensen/therapeuten. NLP is in het begin van de jaren zeventig ontstaan in de Verenigde Staten in de staat California. In deze tijd begon de flower power al minder te worden en kwam er ruimte voor een ‘nieuwe zakelijkheid’. NLP heeft haar wortels in de linguïstiek, de neurologie, de psychologie en de cybernetica (wetenschap van de besturing van systemen).

De grondleggers zijn John Grinder en Richard Bandler. Anderen, met name Gregory Bateson, Virginia Satir en Milton Erickson hebben bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van NLP. Sindsdien heeft NLP zich verspreid over de wereld als een methode voor communicatie, verandering en vernieuwing.

De term Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro gaat over je hersenen. Het zenuwstelsel verwerkt ervaringen via onze zintuigen:

 • Zien
 • Horen
 • Voelen
 • Proeven
 • Ruiken

Linguïstisch (taal)
Interne weergaven worden gecodeerd, geordend en krijgen betekenis door:

 • Beelden (visueel)
 • Geluiden (auditief)
 • Gevoelens (kinesthetisch)
 • Geuren (olfactorisch)
 • Smaken (gustatorisch)
 • Taal (auditief digitaal)

Programmeren
Het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen om specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken. De gewoontes en patronen hebben we ontwikkeld om het gemakkelijker te maken om de wereld te ordenen. Sommige van die patronen zijn nog steeds handig. Anderen zijn niet meer handig. De patronen zijn er dikwijls de oorzaak van dat je nog niet het resultaat behaalt wat je zou willen. Dus verandering hiervan gaat je helpen om je mindset en je overtuigingen te beïnvloeden.

Het communicatieproces

Om effectiever te communiceren en om gedrag te kunnen veranderen moeten we eerst weten hoe communicatie werkt.
We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Maar waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld? Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt weergegeven in het NLP-communicatiemodel
Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust.
Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

NLP-technieken praktisch toepassen
NLP gaat zowel over de theoretische kant, als over de praktische toepassing. Als je iets leert is het pas waardevol als het ook bruikbaar is. Tijdens onze NLP-opleidingen leer je NLP op praktische wijze toepassen op:

 • Jezelf en je relaties in privé en zakelijke context
 • Het beïnvloeden van stemmingen, gedachten en gedrag
 • Het effectief kunnen communiceren met anderen
 • Het optimaal inzetten van je talenten en hulpbronnen en die van anderen
 • Het optimaal motiveren van anderen bij hun persoonlijke ontwikkeling

Het succes van NLP in de praktijk

Meer dan 40 jaar hebben NLP-onderzoekers het gedrag en de denkstijlen bestudeerd van succesvolle en zeer effectieve mensen. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt in de NLP Practitioner opleiding, de NLP Master opleiding en de Business NLP 6-daagse, om een ‘succesvoller’ leven te creëren (zowel zakelijk als privé) en de kwaliteit van je leven te vergroten. Je leert in de opleiding in korte tijd waar de experts jaren over gedaan hebben.

Gecertificeerd opleidingsinstituut​