Tijdens deze workshop wordt er uitgebreider ingegaan op de theorie van het systemisch werk/familieopstellingen.
De volgende onderwerpen zullen o.a. aan bod komen:
- Wat is een opstelling en hoe gaat het in zijn werk
- Hoe is het om representant te zijn, wat wordt er van je verwacht
- De 3 gewetens: persoonlijk -, familie – en universeel geweten
- De 3 gevoelens: primaire, secundaire en tertiaire gevoelens
- De dynamieken die kunnen spelen in een systeem
De theorie wordt afgewisseld met verschillende oefeningen, zo gaan we o.a. werken met poppetjes (tafel opstelling), vloerankers en opstellingen met behulp van representanten.
Je kunt je via het contactformulier inschrijven, een vooropleiding is niet nodig.
De dagen duren van 9.30 tot 16.30 uur.
Locatie: Maximacentrum
Pr. Bernhardstraat 1a
9251 GJ Burgum
De investering voor deze workshop is: € 295,- , dit is inclusief koffie, thee en fruit.
Agenda
- 13 en 14 maart 2025
- 16 en 17 oktober 2025
Wat kun je verwachten?
Na deze workshop heb je veel meer inzicht gekregen in wat systemisch werk inhoudt.
De theorie en de bijpassende oefeningen helpen jou om meer helderheid te krijgen over jouw eigen systeem van herkomst en de dynamieken waar jij mogelijk mee te maken hebt.
Als je coach bent of een beroep binnen de hulpverlening hebt, kan deze workshop een verrijking zijn van de kennis die je al hebt. Je zult anders kijken naar de klanten of gezinnen waar je mee te maken hebt, wat voor hen ook iets oplevert. De kennis die je tijdens deze workshop opdoet laat je dieper inzicht ervaren in mensen en hun systemen.
De workshop is voor iedereen die nieuwsgierig is naar het systemisch werken/familieopstellingen. Er zijn mensen die graag een opstelling zouden willen doen en zich er nog niet vertrouwd mee voelen. Na deze workshop is de weg soms gemakkelijker om naar een opstellingendag te komen.
Of je hebt er al veel over gelezen en vindt het niet makkelijk om het te begrijpen, het blijft theorie in plaats van dat je het toe kan passen in je leven. Door het te ervaren en oefeningen te doen gaat het meer leven en wordt het makkelijker om je er een voorstelling van te maken.
Voor diegene die hulpverlener of coach zijn, kan het een aanvulling zijn op alles wat je al weet en gebruikt qua theorie en oefeningen.
- Wat is een familieopstelling?
Met een familieopstelling wil je inzicht krijgen in bepaalde patronen die zich in jouw familie herhalen. Door dit inzicht kun je deze patronen doorbreken zodat jij ze niet doorgeeft aan je kinderen. Ook kun je ontdekken of jij op jouw goede plek staat in het gezin, dus je kind plek. Soms staan kinderen naast een ouder of boven een ouder en dat kan invloed hebben op hun ontwikkeling en welzijn.
- Waarom zou ik een opstelling willen doen?
De reden waarom je een opstelling zou willen doen is, omdat je geïnteresseerd bent in deze manier van werken of omdat je ergens tegen aanloopt in je leven waar je al op andere manieren aan hebt gewerkt en wat nog onvoldoende verandering heeft gebracht. Hier kun je denken aan o.a. jouw relaties met: partner(s), ouders, kinderen, collega’s of gezondheidsklachten, angsten of stress.
- Kan ik zonder opleiding aan deze workshop deelnemen?
Het is zeker mogelijk om zonder opleiding deze workshop te volgen. Wat het belangrijkste is, is dat je je open stelt en vertrouwen hebt in deze manier van werken en “het wetende veld”.
- Wat betekent systemisch werken?
Systemisch werken betekent dat je aan het werk gaat met een systeem. Dit kan je familie zijn en ook het team waar je in werkt of je sportclub. Alle systemen waar jij deel van uit maakt. De vraag die jij hebt wordt uitgewerkt m.b.v. representanten, vloerankers of poppetjes.
- Wat is het doel van systemisch werken?
Het doel is dat je inzicht krijgt in jouw plek in een systeem en je verhouding met de anderen in het systeem. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.
- Is een workshop hetzelfde als een opleiding?
Een workshop is bedoeld om kennis te maken met de basistheorie van systemisch werk. Er worden oefeningen gedaan en opstellingen op verschillende manieren. Je krijgt een inzicht in je eigen systeem van herkomst en ontdekt mogelijk een aantal dynamieken die er spelen in jouw systeem. Als coach zou je mogelijk een tafelopstelling kunnen doen met een klant of vloerankers gebruiken om de klant inzichten te geven in zijn systeem, je bent echter nog geen opsteller.
Het verschil met een opleiding is dat je daarin veel meer werkt aan je eigen proces, dat je heel veel oefent en leert hoe je opstellingen kunt begeleiden. Na een opleiding mag je jezelf een systemisch opsteller noemen.