Verlies en Verandering – 6 dagdelen

Voor mensen die te maken hebben gehad met het verlies van een dierbare

Bij het verlies van een dierbare komt er veel op je af. Allereerst is er de afhandeling van de praktische zaken. Daar ben je door in beslag genomen. Na een tijdje lijkt alles aan kant en komt de periode waarin je beseft dat je zonder deze persoon/geliefde/partner/familielid verder moet. Maar hoe doe je dat?

“Ben je er nu nog niet overheen?” “Het is jaren geleden, je moet verder, blijft niet stilstaan bij het verleden, kop d’r voor, enz.” Deze vragen en tips krijgt iemand die een geliefde verliest. Allemaal goed bedoelde adviezen.

Helaas werkt het zo niet. Hoe dat wel? In deze training doorloop je samen met twee ervaren begeleiders de verliescirkel. Een werkvorm die je door de processen heen leidt en je brengt naar jouw toekomst: In liefde leven mét het verlies.

Over de training

Programma

-Welkom en contact: Ontmoeting met elkaar, uitleg over de bijeenkomsten Wat is rouw? Luisteren naar elkaars verhalen.
-Hechting en veerkracht: Je hechtingsproces als kind is vaak bepalend hoe je met verlies omgaat. Wat is jouw hulpbron of anker dat houvast kan bieden in het verdriet?
-Verbinding en intimiteit: Na een verlies kan het verlangen naar nabijheid, aanraking en intimiteit groot zijn. Hoe ga je hier mee om?
-Verlies en afscheid nemen: Hoe ga je om met afscheid nemen? Hoe heb je afscheid genomen van je dierbare? Hoe kun je gebruik maken van rituelen en symboliek om te blijven gedenken?
-Rouw en verlies integreren: Rouw gaat gepaard met gevoelens, gedachten en gedrag als gevolg van het verlies. Rouw vraagt om integratie van het verlies in je leven. Dat doe je door constant heen en weer te bewegen tussen verlies en herstel. Je verweeft als het ware het verhaal van het verlies in je leven.
-Betekenis geven en roeping: Het verlies heeft ervoor gezorgd dat jij je leven opnieuw moet herschikken. Hoe geef je het verlies een plaats in je leven?  Hoe geef je betekenis aan het verlies? In de laatste bijeenkomst staan we ook stil bij het afscheid nemen van elkaar.